Jak zmniejszyć zużycie gazu w kuchence?

Chcesz zmniejszyć zużycie gazu w kuchence, równocześnie dbając o rachunki i domowy budżet? Sprawdź, co zrobić!

Próbujesz zaoszczędzić, jednak rachunki stale rosną? Jeśli chcesz zadbać o domowy budżet, warto zastanowić się nie tylko nad wydatkami, jakie ponosimy podczas chociażby robienia zakupów, ale także nad sposobem, w jaki funkcjonujemy na co dzień, korzystając między

innymi ze sprzętów gospodarstwa domowego.

Każdy z nas codziennie korzysta z kuchenki. Przygotowanie posiłku często wymaga czasu. Czy istnieje zatem możliwość zmniejszenia zużycia gazu, a co za tym idzie, obniżenia rachunków? Oczywiście, że tak, wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad, dzięki którym rachunki zmniejszą się już po miesiącu.

Podstawowym działaniem powinno być zastanowienie się, czy sprzęt, który posiadamy jest dobry. Stare kuchenki gazowe często bywają nieszczelne, a ich użytkowanie wiąże się z koniecznością większego zużycia gazu. Wbrew pozorom zakup nowej kuchenki nie jest nierozsądnym wydatkiem. Bez wątpienia wymiana sprzętu na nowy, lepszy, będzie dobrą inwestycją, która szybko się zwróci.

Jeśli kuchenka działa prawidłowo i zmiana sprzętu nie jest konieczna, zwróć większą uwagę na to, w jaki sposób na co dzień z niej korzystasz. Gotujesz obiad? Nie zapominaj o przykrywce- dzięki temu potrawa szybciej się ugotuje, a co za tym idzie, zużycie gazu będzie mniejsze.

Chcesz zrobić herbatę lub kawę? Wlej do czajnika tyle wody, ile w danej chwili potrzebujesz. Najczęściej z rozpędu napełniamy cały czajnik, niepotrzebnie gotując nadprogramową ilość wody. Pamiętajmy także o skręceniu gazu w momencie, gdy woda w czajniku zaczyna wrzeć- to także pozwoli nam zmniejszyć zużycie gazu.

Podgrzewasz zupę? Przelej porcję do garnka, który nie stał w lodówce. Dzięki temu posiłek będzie szybciej ciepły. Pamiętaj także o wyborze odpowiedniego garnka- dno powinno być minimum 2 cm większe niż palnik. Ważne jest także, by garnki były odpowiednio wyczyszczone- im więcej osadu w naczyniu, tym dłużej potrawa znajdująca się w garnku będzie się podgrzewała.

Jak zmniejszyć zużycie gazu w kuchence?

Warto także regularnie czyścić samą kuchenkę. Przybrudzone palniki nie będą przepuszczały odpowiednio gazu, w związku z czym jego zużycie podczas przygotowywania posiłków będzie większe. Aby sprawdzić, czy palniki są czyste i odpowiednio przepuszczają gaz, należy zaobserwować, jaki kolor ma płomień. Jeśli płomień jest jasnoniebieski, oznacza to, że palniki działają sprawnie. Żółty odcień płomienia oznacza, że palniki są przytkane, a gaz nie ma swobodnego przepływu.

Warto zainwestować także w odpowiednie garnki! To, w czym podgrzewamy czy gotujemy jedzenie ma bardzo duże znaczenie. Garnki emaliowane są bez wątpienia tańsze niż te, ze stali, jednak w ostatecznych rozrachunku, to właśnie garnki emaliowane narażają nas na większe rachunki za gaz.

Udowodniono, że gotując w garnku ze stali dobrej jakości zużywamy około 36 procent mniej energii niż podczas gotowania w klasycznym, tańszym garnku. Dobrym rozwiązaniem jest także zakup szybkowaru. W tego typu garnku proces gotowania staje się krótszy, a co za tym idzie, zużycie gazu jest znacznie mniejsze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here